Wednesday, April 15, 2015

Bongkar Rahsia 1: Resepi Donut Ala-ala Big Apple

Assalamu'alaikum semua.alhamdulillah di beri
berkesempatan untuk menulis lagi di blog yg da berhabuk ni hihi.alkisahnya dlm proses nak sambung balik bisnes cooking class yang dah lama simpan dalam laci.Yuni Mengajar style lain sikit.Macam cikgu tuisyen yg datang rumah orang tu..bezanye, yuni ajar masak,cikgu lain ajar addmath.Addmath aku failed hokey..ekekeke..dan sekarang kat umah fulltime housewife je.So banyak la buat RnD kat umah.hasben tukang makan n habiskankan.baby baru 3bulan blum makan lagi.Ni tgh tulis blog pun sambil mnyusu.Multitasking sgt kannn...anyway..Setiap resepi yg yuni post telah pun di test "kejadiannye".So x usah risau gundah gulana duk tanya dalam hati 'jadi ke idok?'.Buat je key..

Haih setiap kali lalu kat Big Happle tu alamakkkk...bau diaaa...!!! sentap mak.Dan masa tu jugak yuni terkinja2 mintak hasben belikan.Nasibla dia melayan je.kalau tak maunye meleleh air liur ni.Kita yg tua ni pun terliur,apatah lagi budak2.Kesian makbapak yang anak ramai2 ituw.bukan murah jugak ye nak beli banyak2 dan makan puas2.

Dah2.jom tengok resepi.buat puas2.Makan pun puas2 gak.Kalau agak2 rasa nak termuntah tu cepat2 frozen kan donut ni.Sambung makan minggu depan.



RESEPI DONUT GEBU ALA ALA BIG APPLE
(Tested recepie)
Texture:Rangup luar, Dalam lembut,Berongga dan ringan

Bahan A
2 sudu kecil yis
4 sudu besar gula
3 sudu besar susu pekat krimer
1 cawan air suam

1biji telur
3 sudu marjerin cair

Bahan B
1 sudu kecil breadsoftner(optional)
3 cawan tepung
1/2 sudu kecil garam halus

Cara membuat:
1.Satukan semua bahan A untuk hidup kan yis kecuali marjerin dan telur
2.Bila dah berbuih masukkan marjerin dan telur kemudian masukkan bahan B.
3.Gaul sebati.dough lembut xmelekat ditangan.biarkan kembang 2 kali ganda.
4.Tumbuk untuk keluarkan angin.doh xmelekit dan elastik.
5.Bentukkan doh dan biarkan kembang 2kali ganda sebelum menggoreng dlm minyak panas api sederhana kecil.
5.Goreng keemasan dan taburkan gula kastor/icing sugar/topping coklat.Jom tengok gambar plak..



Yuni buat size yang skali ngap je.Yuni buat bulat2 dulu.size dough double telur puyuh.kecik je.mau ingat ya jap agi ada tumbesaran sbanyak 2×



Tengok tu.tumbesaran 1.Da kembang.yuni ambik straw je cucuk tengah kasi lubang.xnak cucuk pun xpe.nnt boleh letak topping mcm big apple tu.



Goreng until golden brown. Kalau nk frozenkan, goreng skit je smpai kuning2, anginkan, packing pastu sumbat dlm freezer.



Hey awak! Tengokla texture dia..Happy sgt weh masa koyakkan.Fluffy gitew.luar dia crispy2.baru xbosan makan.


Banyak hokey skali yuni buat.Baham 10bijik tu main2 je.Tak sedar pun.Berebut dengan hasben hehehe!


Dah siap pun.bekpes boleh.minum petang boleh.Kawan dtg pon boleh hidang.Yang ni yuni tabur icing sugar je.yg topping coklat mcm kt kedai tu xsempat nk snap ngap habes! Hewhew! Shedap.



Selamat Mencuba!
Jadi ke..xjadi ke..nanti kasi feedback komen hokey!
Tq da buang masa katsni.
Sayang korang!♥♥♥


Cuckoo Best Offer



44 comments:

  1. Nk cube r...npak menarik n mudah

    ReplyDelete
  2. Xrugi cuba @super zul.pasti xmnyesal.murah plak tu kosnye

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. Mesti cuba...mmg gebu gebas :)..insyaallah

      Delete
    2. Mesti cuba...mmg gebu gebas :)..insyaallah

      Delete
  4. In the making.... Tak sabar nk rasa

    ReplyDelete
  5. Yehhh... Bestnye..nanti nak Cuba resepi awk..makan panas-panas

    ReplyDelete
    Replies
    1. Silakan cuba :)..ada masa boleh dtg sini kasi feedback yer :)

      Delete
  6. Yehhh... Bestnye..nanti nak Cuba resepi awk..makan panas-panas

    ReplyDelete
  7. Replies
    1. Saya guna yis kering.Nk guna yg basah pun boleh.tp kena double kuaantiti dia.1yis kering:2 yis basah.

      Delete
  8. Replies
    1. Saya guna kering.kalau nak guna basah pun boleh.tapi sukatan nya 1 yis kering sama dengan:2 yis basah

      Delete
  9. I salah buat agaknya..doh xnaik mgkin silap xtgu yis berbuih btol2.. Yis tu nk bg berbuih,agak2 brpe minit ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh yeke.Yis tu baru beli ke atau yg lama ya? Kdg2 bila da masuk angin dia boleh mati juga.N masa tunggu yis buih tu kena air suam je.xboleh air panas.Kalau yis baru n ok sekejap je 10min da buih xpe.dont give up.cuba lagi.Tq sbb mncuba.

      Delete
  10. I salah buat agaknya..doh xnaik mgkin silap xtgu yis berbuih btol2.. Yis tu nk bg berbuih,agak2 brpe minit ye?

    ReplyDelete
  11. Saya nk cuba lah..thanks sudi kongsi resepi ye..harap la menjadi..sebab tk penah buat donut ni.....hihie

    ReplyDelete
  12. Baru lps try resepi ni..memang menjadik. Gebu gebas gitu,x dan nak amik gmbar da abis kena ngap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah! Happynya baca ni.Nxt time sis eman kena buat lebih lah nmpaknya.frozen kan sparuh hihi.Makan masa panas2 memang berebut2.best2

      Delete
  13. Baru lps try resepi ni..memang menjadik. Gebu gebas gitu,x dan nak amik gmbar da abis kena ngap.

    ReplyDelete
  14. da sejuk still lmbut xsis donat ni? sbb aritu sy buat masa panas2 die lmbut ble da sejuk die keras..huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aritu guna resepi mana ya? Insyaallah lembut.sy kdg2 buat xletak telur.pun sedap jugak.luar dia rangup kalau lpas goreng.

      Delete
  15. da sejuk still lmbut xsis donat ni? sbb aritu sy buat masa panas2 die lmbut ble da sejuk die keras..huhuhu

    ReplyDelete
  16. Saya dah cuba . Menjadi . Sangat comel dan gebu . Semoga Allah membalas jasa awk kerana berkongsi resepi๐Ÿ˜ƒ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜†

    ReplyDelete
  17. Dah try..hasilnya??perrrrfecto!!sedap, lembut dlm crunchy luar๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘tq share resepi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah happy nya dengar! Kan3. Crispy outside fluffy inside tu tak tahan asyik nk makan lagi dan lagi

      Delete
  18. Kalau guna breadmaker,mcm mana ye proses buat donut ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh hidupkan yis dulu kat luar. Pastu campur semua dan pilih function dough. Bila da nampak sebati, keluar kan dan bentukkkan dan goreng

      Delete
  19. Kak , nak tanya . Kena tutup dgn kain tak time nk tunggu dia kmbang 2x ganda ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak tutup pun xpe sebab risau juga kain tu berat kang terbantut donut tu naknaik.atau risau melekat pula

      Delete
  20. Dah masak tahan sampai ptg tak yunk?

    ReplyDelete
  21. Ok hari ni sy try resepi ni pula. Ari tu xda guna bread imrpover dan telur. X sabar nak tengok hasil kejadian donut ni hehe..sedang tunggu doh mengembang dlu

    www.iburayyan.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih puan kerana mencuba. Curious pula saya.macam mana hasilnya tuuu..? Hehe

      Delete
  22. salam..ayuni pkai skutan cawan y mne..y wat mnom teh ke y cam mug tu...sy dh wat...tp slalu sy akn tmbah sukatan cwn sbb 3 cawan tepung still melekat....ayuni wat mmg xmelekat ke lau 3 cawan tepung ke de tmbh2 cket..sory ye tnye...

    ReplyDelete
  23. Yuni guna measuring cup yg dekat kedai baking tu.3 cwn bukit. Air tambah sikit2. Guna 3/4 cup air shj. Atau tambah tepung lagi setengah cawan. Aah adunan ni mcm lembik sedikit. Yuni xsempat nak edit 3cwn membukit

    ReplyDelete
  24. Yuni, breadsoftner tu, kalo x masuk ape jadi? Dan adakah resepi ni blh jadi roti kukus? Heeee

    ReplyDelete
  25. Sedap nya, gerenti nak cuba buat ni, insyalah๐Ÿค—

    ReplyDelete
  26. knape yeast sy wat xberbuih ye..lau berbuih pon cket..xnaik btol..mmg camtu ke camne ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu maksudnya yeast tu dah masuk angin.Tak fresh dan mungkin lama dekat shelf.Try guna yg baru yaa...tgok mfg sate sebelum beli

      Delete